De assistentes hebben bij ons belangrijke rol in de praktijk. Zij zijn het eerste aanspreekpunt als u belt.
Onze assistentes zijn opgeleid om een inschatting te maken wat de urgentie van uw klacht is. Zij hebben een belangrijke taak van hoeveel spoed iets heeft. Het komt iedere week voor dat wij vinden dat een bepaalde klacht sneller gezien moet worden dan de patiënt dacht. Omgekeerd beoordeeld zij ook of het veilig is dat u één of meerdere dagen later bij de dokter komt.
Omdat wij denken dat deze inschatting belangrijk is, en dat er daardoor voorkomen wordt dat een kleine groep patiënten te laat bij de dokter komt, gaan afspraken op dit moment altijd via de assistente.
De assistentes hebben een belangrijk rol in de planning van de spreekuren.
Veel mensen willen het liefst dezelfde dag komen, wij doen ons best om die mogelijkheid te bieden. Tegelijk moeten patiënten met meer dringende klachten (zoals heftige buikpijn, opeens niet meer goed kunnen zien, een ontregelde suiker) ook dezelfde dag gezien worden. De assistente zit dus altijd met de puzzel om zoveel mogelijk de afspraak te maken wanneer u wilt, maar tegelijk ook iets vrij te houden voor spoed.
Soms kan zij u voorzien van advies of adviseert zij u om te kijken op thuisarts.nl. Dit is niet omdat “u het zelf maar even moet doorlezen” maar omdat we weten dat maar een klein deel van wat we als hulpverleners vertellen onthouden wordt. Als u wilt kunt de betreffende informatie nalezen.
De assistente vraagt naar de reden van uw bezoek
Dit heeft deels te maken met hun belangrijke taak in het bepalen van de mate van spoed. Daarnaast noteert zij dit ter attentie van de huisarts.
De arts kan dan deel van uw dossier daardoor doornemen voor hij u binnenhaalt of belt. Bent u eerder geweest voor deze klacht? Wat hebben we toen gedaan? Zo hebben zij die informatie weer helder en paraat, dan verloopt uw gesprek met de arts een stuk soepeler.
Urines worden iedere dag nagekeken. Dit doen zij middels een stick waaruit komt of er witte- of rode bloedcellen, eiwit, nitriet of suiker in uw urine zit. Mocht het nodig zijn, dan wordt dit ook nog microscopisch bekeken. Dat geeft nog meer een betrouwbare informatie over het al dan niet aanwezig zijn van een infectie of bloed in de urine. Hierdoor vinden we soms toch een atypische urineweginfectie, of voorkomen we dat we antibiotica adviseren als het niet nodig is.
De assistente doet zelf spreekuur en ontlast daarmee de huisarts
Zij hebben net als de huisartsen een spreekuur op afspraak. Zij doen onder andere:
– Oren uitspuiten
– Hb-bepaling (rode bloedcelgehalte)
– Glucose bepalen
– Injecties (bijvoorbeeld voor vitamine B12 of allergieën)
– De behandeling van wratten
– Wondcontroles en behandeling
– Baarmoederhals-uitstrijkje (bevolkingsonderzoek)
– Bloeddruk controles
– Hechtingen verwijderen
– Controles voor CVRM “cardiovasculair risico management”, ofwel; controle van alles dat te maken heeft met uw hart-vaatrisico
De assistentes hebben 5 dagen per week spreekuur. Door de taken die zij van de huisartsen overnemen blijft de huisarts iedere dag beschikbaar voor nieuwe afspraken.